Sıhhi Tesisat

Temiz suyun kirletilmesini önleyen, kirli ve pis suların, bina dışına taşınmasını sağlayan boru tesisine Sıhhi tesisat denir. Her yapının sıhhi tesisatı, üç temel işlevi karşılamalıdır. Besin tüketimine (yemek pişirmek, içmek) yönelik ve günlük tüketimde (çamaşır yıkamak ve temizlenmek) suyun sağlanması ve konut içinde kullanılmak için dağıtılması; organik atıklar, deterjanlar, eriyikler vb., pis suyun boşaltılması.

Bazı durumlarda, sıhhi tesisatın özel işlevleri olabilir. Bir kuyudan, kaynaktan, suyun alınması; pis suların toplandığı fosseptik çukurlar ve biyolojik işlemlerle pis suların toprağın derinliklerine dağılması; içme suyunun, içilir nitelik taşıması, mekanik filtre tesisatı, tesisatın hazne, boru gibi parçaların polifosfatlar aracılığıyla, kimyasal açıdan korunması gibi…

Konut Içi Tesisat

Yapı için gerekli sıcak ve soğuk suyun temini, depolanması, yumuşatılması, ısıtılması, basınçlandırılması ve dağıtımı, sıhhi tesisat aygıt ve donanımları, pis suyun atılması, atık suyun arıtılması, yağmur suyu drenajı ve yağmurdan koruma konularını kapsar.